BİTKİ ÇAYLARI DOĞRU TÜKETİLİYOR MU?

| | | 25 Temmuz 2013 Perşembe Unknown 0 yorum

Günümüzde bitki çayları hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılıyor. Fakat beklenen etkinin sağlanması için bitki çayları bilinçli bir şekilde hazırlanmalı ve tüketilmelidir.

Uzmanlar bitki çaylarının bir çok sorun için faydalı olabileceğini dile getiriyor.yatıştırıcı olmaları nedeniyle stresi gidermeye yardımcı oluyor. Özellikle yaz aylarında trafikte seyreden sürücüler çok stresli olur. Bunun için en güzel çözüm papatya çayı içmektir. İster sıcak olarak isterseniz de soğuk olarak tüketebilirsiniz.

Lavanta ile karıştırılarak demlenen papatya çayının bir bardağı temizlik hissi vererek kasları gevşetir ve mideyi rahatlatır.

Biberiye çayının konsantrasyonu artırıcı özelliği vardır ve hafızayı güçlendirir, hazımsızlığa iyi gelir.

Uzmanlar bitkilerin etki ve cinslerine göre kullanılması gerektiğini dile getirerek bazı önerilerde bulunuyorlar. İçinde kuvvetli biyolojik etkiye sahip bileşenler olanların çay olarak kullanılmasının zararlı olduğunu söylüyorlar. Yüksükotu gibi bitkilerin yer aldığı bu grup aşırı dozda alındığında zehirlenmelere yol açabiliyor. Orta etkili bileşenlere sahip olan bitkiler uygun miktarlarda kullanıldığında zararlı olmuyorlar. Hafif etkili bileşenlere sahip olan bitkiler, önerilen miktarlarda kullanıldıklarında sakıncalı olmuyorlar. Bunlar: papatya, tıbbi nane, ıhlamur gibi bitkilerdir.

Uzmanlar bitki çaylarının ilaç olmadığını fakat tedaviye yardımcı olarak kullanılabileceğini sık sık tekrarlıyorlar. Mesela ıhlamur; soğuk algınlığı hastalığını geçirmez fakat iltihap giderici özelliğiyle şikayetleri  azaltır. Papatya; sakinleştiricidir. Zencefil; iltihap giderici, safra söktürür, hazmı kolaylaştırır. Fakat safra taşı olanlarda ve safra kesesi olmayanlarda ağrı yapar. Nane çayı; sindirimi kolaylaştırır. Rezene çayı; sindirimi kolaylaştırır ve gaz gidericidir.

Halk arasında sıkça uygulanan yanlışlardan birisi de birçok bitki çayının içerisine limon koyulmasıdır. Limonun adaçayı ve diğer bazı bitki çaylarının içindeki şifa kaynağı olan yağları öldürdüğü tespit edilmiş.

Bitki çaylarının hazırlanması da kullanımı kadar önemlidir. Özellikle taze kaynamış klorsuz su ve porselen demlik tercih edilmelidir. Su kaynadıktan sonra bir süre bekletilerek bitkinin üzerine koyulmalıdır. Demlenmesi için de 2-5 dk bekletilmelidir.

Bitki çaylarının fazla içilmesi zararlıdır. Özellikle kış aylarında ilaç gibi kullanılması ve günde 3 fincandan fazla tüketilmesi önerilmemektedir.


Not: Burada yazılanlar sadece bilgilendirme amaçlıdır.

0 yorum :