Günümüzde bitki çayları
hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılıyor. Fakat beklenen etkinin
sağlanması için bitki çayları bilinçli bir şekilde hazırlanmalı ve
tüketilmelidir.
Uzmanlar bitki çaylarının bir çok
sorun için faydalı olabileceğini dile getiriyor.yatıştırıcı olmaları nedeniyle
stresi gidermeye yardımcı oluyor. Özellikle yaz aylarında trafikte seyreden
sürücüler çok stresli olur. Bunun için en güzel çözüm papatya çayı içmektir. İster
sıcak olarak isterseniz de soğuk olarak tüketebilirsiniz.
Lavanta ile karıştırılarak
demlenen papatya çayının bir bardağı temizlik hissi vererek kasları gevşetir ve
mideyi rahatlatır.
Biberiye çayının konsantrasyonu
artırıcı özelliği vardır ve hafızayı güçlendirir, hazımsızlığa iyi gelir.
Uzmanlar bitkilerin etki ve
cinslerine göre kullanılması gerektiğini dile getirerek bazı önerilerde
bulunuyorlar. İçinde kuvvetli biyolojik etkiye sahip bileşenler olanların çay
olarak kullanılmasının zararlı olduğunu söylüyorlar. Yüksükotu gibi bitkilerin
yer aldığı bu grup aşırı dozda alındığında zehirlenmelere yol açabiliyor. Orta
etkili bileşenlere sahip olan bitkiler uygun miktarlarda kullanıldığında
zararlı olmuyorlar. Hafif etkili bileşenlere sahip olan bitkiler, önerilen
miktarlarda kullanıldıklarında sakıncalı olmuyorlar. Bunlar: papatya, tıbbi
nane, ıhlamur gibi bitkilerdir.
Uzmanlar bitki çaylarının ilaç
olmadığını fakat tedaviye yardımcı olarak kullanılabileceğini sık sık
tekrarlıyorlar. Mesela ıhlamur; soğuk algınlığı hastalığını geçirmez fakat
iltihap giderici özelliğiyle şikayetleri azaltır. Papatya; sakinleştiricidir. Zencefil;
iltihap giderici, safra söktürür, hazmı kolaylaştırır. Fakat safra taşı
olanlarda ve safra kesesi olmayanlarda ağrı yapar. Nane çayı; sindirimi
kolaylaştırır. Rezene çayı; sindirimi kolaylaştırır ve gaz gidericidir.
Halk arasında sıkça uygulanan
yanlışlardan birisi de birçok bitki çayının içerisine limon koyulmasıdır. Limonun
adaçayı ve diğer bazı bitki çaylarının içindeki şifa kaynağı olan yağları
öldürdüğü tespit edilmiş.
Bitki çaylarının hazırlanması da
kullanımı kadar önemlidir. Özellikle taze kaynamış klorsuz su ve porselen
demlik tercih edilmelidir. Su kaynadıktan sonra bir süre bekletilerek bitkinin
üzerine koyulmalıdır. Demlenmesi için de 2-5 dk bekletilmelidir.
Bitki çaylarının fazla içilmesi
zararlıdır. Özellikle kış aylarında ilaç gibi kullanılması ve günde 3 fincandan
fazla tüketilmesi önerilmemektedir.
Not: Burada yazılanlar sadece
bilgilendirme amaçlıdır.
0 yorum :