Bol köpüklü bir Türk Kahvesi…
Biz Türklerin bütün dünyada da
bilinen bir çok kendimize has özelliğimiz vardır. Türk kahvesi de bunlardan
birisidir. Türk kahvesi kültürümüze o kadar sağlam bir şekilde yerleşmiştir ki,
türk kahvesi olmadan kız istenmez, bayanlar bir araya geldiklerinde türk kahvesi olmadan sohbet başlamaz ve
keyifli sohbet eşliğinde içilen kahvenin de kırk yıl hatırı olur. Aslında türk
kahvesinin adı Türkler tarafından keşfedilen hazırlama ve pişirme metodundan
gelir. Özel bir tadı, kokusu, köpüğü, pişirilme ve ikram edilme şekli açısından
kendine özgü bir kimliği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve çeşididir.
Peki bu kadar özelliğin ardından türk kahvesi
faydalı mı yoksa zararlı mı? Hep bu soru merak edilir, kimilerine göre
faydalıdır kimilerine göre zararlıdır. Aslında türk kahvesinin faydaları
saymakla bitmiyor. Tabiî ki bunun yanı sıra fazla içilmesinin de bir takım
zararları var. İlk olarak faydalarından bahsedelim.
Günde içilen 2 fincan türk
kahvesi, yeşil ve siyah çay gibi antioksidan içerdiği için kansere yol açan hücrelerin
çoğalmasını engelliyor.
Migreni olumsuz yönde
etkilemesine rağmen baş ağrılarına iyi geliyor. Ağrı kesicilerin etkisini %40
oranında arttırdığı tespit edilmiş.
Konsantrasyonu geliştiriyor. Yapılan
araştırmalar, okul çağındaki çocuklarda dahi az miktarda kahve ve süt içiminin
derse olan konsantrasyonlarının arttığını gösteriyor.
Düzenli türk kahvesi içenlerin
siroz gibi karaciğer hastalığına yakalanma riski daha azdır.
Bilinenin aksine türk kahvesi
selülite karşı koruyucudur.
Hafızayı güçlendirir, hazmı
kolaylaştırır, enerji verir.
Çok sayıda faydalarını sıralamak
mümkün.
Gelelim zararlarına:
Aşırı kahve tüketimi içerdiği
kafeinden dolayı kalbin ritmini olumsuz yönde etkileyerek, ritim bozukluklarına
neden oluyor.
Yüksek miktarda kahve tüketimi
tansiyonu hızlı bir şekilde yükseltiyor.
Ülser gibi mide hastalıklarına
neden olmuyor fakat, bu hastalıkların olması durumunda gidişatını
kötüleştiriyor.
Uzmanların bir kısmı kahvenin su
kaybına neden olduğunu savunsa da diğer kısım bu kaybın önemsenmeyecek kadar az
olduğunu savunuyor.
Kafein, vücudun demir ve diğer
besinleri emmesini engelliyor.
Aşırıya kaçmadan günde 2 fincan
kahve tüketimi ideal ölçüdür.
Not: Bu yazıda anlatılanlar sadece bilgi amaçlıdır.
Valla canım çekti okurken kahve hem güzel hem yararlı.Güzel paylaşım elinize sağlık.
YanıtlaSilBİlinmeyen birçok şeyi mükemmel bir bilgi icerigiyle bizlere sunmuşsunuz.ellerinize saglık
YanıtlaSilçok teşekkür ederim. İnanın yazarken benimde canım çekti:)
YanıtlaSilKahve olurda ben olmazmıyım ? Tabiki ben de istiyorum :)
YanıtlaSilHerkese benden kahve o zaman :)
YanıtlaSil