BEDEN DİLİ KULLANMAK

| | | | 18 Temmuz 2013 Perşembe Unknown 2 yorum

           Beden dili, insanların kendilerini ifade edebileceği yöntemlerin arasında en doğal olanıdır. Karşınızdaki insanı anlamanın yolu da onun beden dilini çözmeyle daha da mümkün olur.

Günlük hayatımızda çoğunlukla farkında olarak ya da olmadan beden dilini kullanır, olaylara bedensel tepkiler veririz. Özellikle duygu ve düşüncelerini sözlü olarak anlatmaktan çekinenler beden diline yani sözsüz iletişime daha çok başvururlar. Beden dili kendimize olan güvenimizi de güvensizliğimizi de kolayca yansıtır. Örneğin; asık surat, çatık kaş, düşük omuz sıkıntılı olduğumuzu belli ederken, ışıl ışıl bakan gözler, hafif tebessüm, hareketlilik mutlu olduğumuzun sinyallerini verir.

Beden dilinin önemli bir işlevi de konuşmanın yapısını olumlu ya da olumsuz etkilemesidir. Bedensel her hareket sözcüklerin anlamını pekiştirir. Son zamanlarda insanlar sosyal statülerini güçlendirmek, çevrelerinde olup bitenleri daha iyi kavramak, karşılıklı insan ilişkilerini değerlendirebilmek için beden diline daha da önem vermeye başlamıştır.

Beden dili kültürden kültüre, yaşlara ve cinsiyetlere göre farklılık gösterebilir. Aynı kültürel çevrede yetişmiş, benzer eğitimleri almış kişilerde dahi farklılıklar gösterebilir.

İnsanların biyolojik ihtiyaçlarından doğan bedensel hareketlerin çoğu,  içgüdüsel beden dilini ifade eder. Hoşnut olduğunda gülme, yeni doğan bir bebeğin karnını doyurmak için annesinin göğsüne yönelmesi, korktuğunda başını geriye atması gibi davranışlar insanın geninden gelen davranışlardır.

Beden dilini bilmenin ve bilinçli olarak kullanmanın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

Kendinizi kolayca ifade edebilirsiniz.

Kendinize olan güveniniz artar.

Konuşmanız bir bütünlük kazanır ve etkili sonuçlar verir.

Karşınızdaki kişinin iç dünyasını anlayabilirsiniz.

İnsanların duygularını anlayarak onlara yardımcı olabilme imkanını elde edebilirsiniz.

2 yorum :

  1. Insanlari anlamanin en guzel yolu beden dili.Basarili paylasim emeginize saglik..

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için teşekkür ederim. Keşke hepimiz beden dilini kullanmayı ve anlamayı öğrenebilsek

    YanıtlaSil