ZİNDE BİR GÜNÜN SIRRI!

| | | | 15 Temmuz 2013 Pazartesi Unknown 1 yorum
Sabah yorgunluğuna son vermek ve gün boyu konsantrenizi kaybetmemek için kaliteli bir uyku ve kaliteli bir beslenme şarttır. Kendinizi yeterince dinlenmiş hissetmeniz için yararlı olacak besinler mümkündür. Bunları yaşam biçiminiz haline getirmeniz  durumunda  daha sağlıklı ve daha dinç bir yaşantınız olacaktır.

Sabah uyandığınızda yataktan çıkmakta zorlanıyorsanız , size enerji veren, sizi dinç hissettiren  bir beslenme düzenine ihtiyacınız var demektir. Güne kahve içerek mi başlıyorsunuz? Kafein metabolizmanızı uyarır, uyanmanızı kolaylaştırır fakat her gün kahve içmek kafein duyarlılığınızı artırarak  baş ağrılarına neden olur. Bunun yerine uzmanlar  şunları öneriyor:

1-Uyanır uyanmaz 1 bardak ılık su içerisine 1 dilim limon, 2 adet karanfil ve 1 çay kaşığı zencefil ekleyerek metabolizmanızı hızlandırın.

2-Mutlaka yumurta,süt,yoğurt gibi bir protein kaynağıyla kahvaltı yapın. İsterseniz 30-45 dakika sonra çay yada kahve içebilirsiniz.

3-Yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeyi bırakın, aksi takdirde midenizi rahatsız ederek uyku kalitenizi düşürürsünüz.

4-Yatmadan önce kafeinli içeceklerden uzak durun.

5-Gün boyu enerjinizi yüksek tutacak, size dinçlik veren gıdaları beslenmenize katarak yorgunluğunuza son verin. Kısa süreli enerji veren gıdalardan uzak durun. Bunlar hamur işleri, çikolata ve şekerler, gazlı içecekler, kısacası şeker oranı yüksek gıdalar… bu tür gıdalar enerjinizi kısa süreliğine yükseltir fakat insülin değerinizi de yükselteceği için kan şekerinizi hızla düşürerek,  enerjinizi tükenir.

Güne şu besinlerle başlayarak hem sağlıklı beslenin hem de gün boyu enerjik olun!

Yumurta:  Yumurta en iyi protein kaynağıdır. B vitaminleri, çinko ve demirin en iyi kaynaklarındandır. Demir ve çinko eksikliği güne yorgun uyanmanıza neden olabilir. Yumurtaya kahvaltılarınızda yer vererek güne daha iyi başlayın.

Yulaf ve tam tahıllar: Kompleks karbonhidrat ve posa içeriği ile gün boyu kan şekerinizi dengeler. Çinko ve B vitaminleri içerir. Antioksidan etkisi yüksek bir E vitamini kaynağıdırlar.

Badem: Bitkisel proteinin en güzel kaynaklarından biridir. Ara öğün olarak  ya da kahvaltıda yenen 10 tane kavrulmuş badem tokluk hissi verir, enerjik tutar. İçeriğindeki fosfor, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, potasyum, A, B, C ve E vitamini sayesinde güne multivitamin alarak başlamış gibi hissetmenizi sağlar.

C vitamini deposu meyveler: Portakal, mandalina, kivi,yaban mersini, çilek… Bu meyveler C vitamini deposudur. Kahvaltılarınızda C vitamininden zengin sebze ve meyveler tüketerek güne zinde başlayın.

Zencefil: Zencefil, antiinflamatuar etki göstererek vücut ağrılarını azaltır ve antioksidan kapasitesini arttırır. Güne kahve kadar etkili zencefilli çaylarla başlayabilirsiniz.

Uzmanların önerdiği bu besinlerle daha zinde daha sağlıklı bir gün geçirirsiniz.

1 yorum :

  1. Cemal Süreya'nin da söylediği gibi ''Yemek yemek ustune ne dusunursunuz bilmem ama kahvaltinin mutlulukla bir ilgisi olmali''.Faydali bir paylasim elinize saglik..

    YanıtlaSil