EŞLERİMİZİ KALIPLAŞTIRMAYALIM

| | | | | | | 13 Temmuz 2013 Cumartesi Unknown 0 yorum

Çiftlerin iletişim kuramamalarının ve mutsuz olmalarının nedeni kendi davranış şekilleridir. Hepimizin yaptığı yanlışlar genelde aynıdır. Mesela eşlerimizi kendimize benzetmeye çalışmamız. Bu yazımı okuyanlarının büyük bir kısmı bu hatayı yapıyordur. Yer yer bende yapıyorum maalesef. Mutlu ve uyumlu çiftler birbirlerini  olduğu gibi kabul edenlerdir. Eğer böyle olmasaydı evlilik kararı alınabilir miydi?

Evlilikte eşler arasında birlik beraberlik ,takdir ve ne kadar çok destek varsa o kadar güven ve uyum gerçekleşir. Eşlerden birinin diğerini kendine benzetmeye çalışması onu istediği kalıba sokma eylemleri, evlilikte anlaşmazlıklara ve geçimsizliğe yol açıyor. Bazen uyum sağlamak her iki eşin bazı davranışlarını değiştirmesiyle mümkün olabilir. Fakat temel özelliklerimizi değiştirmemiz ya mümkün olmuyor ya da çok azı değişebiliyor. Aslında eşler birbirlerinin değişeceğini düşünerek değil de, birbirlerini olduğu gibi kabul ederek,  beraber  olduklarında  ileride oluşacak hayal kırıklarından baştan korunmuş oluyorlar. Bunun bir diğer yolu da eş seçimi yaparken her iki eşin birbirinin ahlaki, dini ve kişisel özelliklerini mümkün olduğunca iyi öğrenmesi, ailesini, çevresini iyi tanıması, aradaki uyuma  dikkat etmesidir. Her konuda benzerlik olması zaten mümkün değildir.

Koşulsuz,  karşılıksız sevgi güven verir. Evliliğin başında eşi tarafından değişmeye zorlanmadan koşulsuz sevilen kişinin,  kendisine, sevgiye, evliliğe olan güveni artar. Eşlerin birbirlerinin olumlu yönlerini görmeleri, birbirlerine güzel sözler söylemeleri, aralarındaki duygusal bağı ve yakınlığı artırır. Olumlu ifadelerle  problemlerin daha az dile getirilmesi gerekir.

Kişi kendi eksiklerinin kusurlarının farkına varınca, kendisini geliştirmeyi zaman içerisinde başarabilir. Eşinin isteklerinin de farkında olunca o konuda da kendini zamanla geliştirmeye çalışabilir. karşılıklı uyum,  değişim, gelişim  zamanla gerçekleşebilir. Bir zaman sonra birbirlerini seven çiftler birbirlerinden etkilenmeye,  birbiri gibi düşünmeye bile  başlayabilirler.

Unutmayın değişim sabır ve zaman ister!


İletişim kurma ile ilgili aklınızda sorular varsa buradan cevaplarını bulabilirsiniz.



0 yorum :