EŞLERİMİZLE İLETİŞİM KURABİLİYOR MUYUZ?

| | | 12 Temmuz 2013 Cuma Unknown 2 yorum
                 Sağlıklı bir aile yaşantısının, sağlıklı bir evlilik hayatının olabilmesi için, bireylerin tek tek ruh sağlığının, iç huzurunun yerinde olması gerekir. Böyle  bir ilişkide herkes sorumluğunun ve sınırlarının farkında olur. Hal böyle olunca bilinçli ve sağlıklı bir iletişim anlamlı bir hayatın, anlamlı hayatta sakin ve tatmin olmuş bir ruh halinin gelişmesine olanak sağlar. Her çiftin bir ilişkiye yada evliliğe adım atarken,  evliliğe ve  aile yaşantısına dair birtakım beklentileri  ve istekleri vardır. Çiftler kendilerini ne kadar iyi tanır, aile hayatından karşısındaki insandan beklentilerini ne kadar iyi bilirse karşılaştığı sorunların çözümünde de o kadar başarılı olur.

                  Evlilikte sağlıklı iletişimin temel birkaç tane şartı vardır. Bunlar neler mi kısaca bir göz atalım:

                 1-Eşler arası saygı: Bu insan ilişkisinin olmazsa olmaz kuralıdır. Saygı duymadığınız,  önemsemediğiniz,  değer vermediğiniz bir insanla sağlıklı bir iletişim kurmanız mümkün değildir.Nedense eşler kritik zamanlarda eş olduklarını unutup yabancılara gösterdikleri saygıyı birbirlerine göstermekte pek de cömert davranmıyorlar.

                 2-Doğal davranmak: Yapmacık davranışlardan uzak olmak, eşlerimize dürüst ve samimi davranmaktır. Doğal olmayan yapmacık bir ilişki üzerine değil bir evlilik arkadaşlık bile kurulamaz.

                 3-Empati: Hepimizin de bildiği üzere empati kendimizi karşımızdaki insanın yerine koyabilmektir. Olaylara sorunlara bir de onun baktığı yerden bakabilmek karşımızdakini anlamanın en kolay yoludur. Birbirimizi yargılamadan suçlamadan önce anlaşmazlık konusuna bir de onun olduğu yerden bakabilirsek inanın sorunları çözmek hiç de zor olmayacaktır.

                  Gördüğünüz gibi aslında iletişim kurmak,  mutlu olmak pek de zor değildir. Bunu içinden çıkılmaz bir hale dönüştüren biz bireyleriz.Lütfen hepimiz  kendimizi eşlerimizin yerine koymayı , onlara karşı doğal ve dürüst davranmayı  ve aradaki saygı çerçevesini korumayı deneyelim. Böyle yaparak ne kadar huzurlu ve mutlu olacağımızı unutmayalım.


Görüşmek üzere...

2 yorum :

  1. Günümüzde eşler arası geçimsizliğin temeli iletişim kopukluğundan meydana gelmekte.Faydalı bir makale yazarına teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. yorumunuz için ben teşekkür ederim.Evet çok sık karşılaşılan sorunlar arasında olduğu için dile getirmek istedim.

    YanıtlaSil