ÖNEMLİ BESLENME ÖNERİLERİ

| | | | | 20 Temmuz 2013 Cumartesi Unknown 0 yorum

           Beslenme sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Yaş, cinsiyet, aktivite, sağlık durumu, fizyolojik özellikler alınması gereken besinlerin durumunu değiştirir. Bunun için beslenme şekli bireye özgü olarak planlanmalıdır. Ancak toplum sağlığı için bazı temel beslenme ilkeleri vardır.

Besinler çok çeşitlidir. Her tür besinin içinde besin öğesi denilen kimyasal moleküller bulunmaktadır. Beslenme uzmanlarının ortak görüşlerinden derlenen birkaç beslenme önerisinden bahsetmek istiyorum.

Hiç yağ kullanmadan beslenmek, vücutta yağ dokularının yakılmasını engeller. Sağlıklı yağlar olarak adlandırılan zeytinyağı, fındık yağı ve balık yağına sofralarınızda belirli miktarlarda yer vermelisiniz.

Kalsiyumun yetersiz alımı vücutta yağ depolanmasına sebep olur. Günlük beslenmenize 2 su bardağı süt ya da yoğurt ekleyin.

Ev işleri ve kişisel temizlik için günde 350 ye varan kalori yakabilirsiniz.

Günde 5 saatten az uyumak  fazladan 300 kalorilik yiyecek yemekle eşdeğer. Ayrıca yapılan araştırmalar günde 8 saat uyuyanların 5 saat uyuyanlara nispeten %56 oranında daha fazla yağ yaktığı tespit edilmiştir.

Yeterli ve dengeli beslenme vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilmesi için gerekli olan enerjinin sağlanmasıdır. Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler enerji sağlayan öğelerdir. Dengeli beslenme, enerji yanında diğer besin öğelerinin gerektiği kadar alınmasıdır.

Yeterli ve dengeli beslenmek için;

 Birkaç besin türünden çok yemek yerine, değişik besinlerden yeterli kadar yenmelidir.

Günde en az 3 öğün besin tüketilmelidir.

Şekerli içecek ve tatlı tüketiminden kaçınılmalıdır.

 Fazla tuz ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.

Günlük su tüketimine dikkat edilmelidir. Günlük 6-8 bardak su içilmelidir.

Yiyecekleri alırken, saklarken, hazırlarken, pişirirken gerekli koşulları uygulayarak besin kaybına izin vermemelisiniz.

En azından bu şartları yerine getirirseniz dengeli beslenmek için bir adım atmış olursunuz.


Güne nasıl zinde başlayacağınızı öğrenmek için buraya göz atın.

0 yorum :