ÇOCUKLARDA ÖFKE KONTROLÜ

| | | 5 Ağustos 2013 Pazartesi Unknown 0 yorum
Öfke,bireyin çevresinde olup biten olaylara yada kendine yönelik algıladığı tehditlere karşı oluşturuğu bir savunma mekanizmasıdır.İnsanlar doğdukları andan itibaren bu savunma mekanizmasını kullanmaya başlarlar.Ancak zaman ilerledikçe insanlar öfkesini kontrol etmeyi öğrenmeye başlarlar.Çocuklarda da öfke nöbeti sıklıkla 1.5-2 yaşlarında görülmeye başlar ve 4 yaşına kadar devam edebilir.Öfke nöbeti ilk olarak kriz şeklinde ağlamalarla kendini gösterir.Çocuklar öfke nöbetine girdiklerinde kendilerini yerlere atabilirler,etrafındakilere vurabilirler,başlarını duvara vurabilirler kısacası kendine ve çevresine zarar verebilecek her türlü davranışta bulunabilirler.Çocuklar bu davranışları; engellendiklerinde,istedikleri bir şey olmadığında ya da hoşuna gitmeyecek bir muameleyle karşılaştıklarında gösterirler.Böyle bir durumda önemli olan çocuğun bu öfke nöbetlerini ikincil kazanç yöntemi olarak kullanmamasını sağlamaktır.Çünkü çocuk öfke nöbetinden sonra istediğini yaptırabildiğini farkederse bu durumu sık sık tekrarlamaya başlar.

Peki böyle bir durumla karşı karşıya geldiğimizde ebeveyn olarak ne yapmalıyız?:
  • ·         Öncelikle çocuğu öfke nöbetine sokan neden araştırılmalıdır.Çocuğun o anki durumu gözlenmelidir;ne zaman ve nerede olduğu,kimlerin yanında olduğu,nöbet öncesinde ve sonrasında neler olduğu gibi.İyi bir gözlem yapılarak çocuk bu gibi durumlardan uzak tutulabilir.
  • ·         Öfke nöbeti oluştuğunda yapılacak en önemli şey elinizden geldiğince sakinliğinizi korumaya çalışın çünkü diğer türlü bir davranış nöbeti daha da arttıracaktır.
  • ·         Nöbet esnasında çocuğunuzun güvenliği için ona yakın bir yerlerde oturun ancak çocuğunuzla göz teması kurmaktan kaçının,ilgilenmiyor gibi davranın.
  • ·         Eğer  çocuğunz kalabalık bir ortamda öfke nöbetine girdiyse öncelikle onu sakin bir yere alıp sakinleşmesini bekleyebilirsiniz.
  • ·         Öfke nöbeti sırasında çocuğunuza kızmayın,ders vermeye çalışmayın çünkü bu faydalı olmayacaktır.Bunun için çocuğunuzun sakinleşmesini beklemeniz daha iyi olacaktır.
  • ·         Çocuğunuzu nöbete iten istediği bir şeyi vermemeniz ya da yapmamanız ise öfke nöbeti geçtikten sonra istediğini yapmayın çünkü bu aynı durumla karşılaştığında nöbeti tekrarlamasına neden olacaktır.
  • ·         Bu nöbetler çocuğu da korkutabilir bu yüzden nöbet geçtiğinde çocuğunuza davranışını onaylamadığınızı ancak bu durumun sevginizde herhangi bir değişiklik yapmadığını çocuğunuza anlatabilirsiniz.


***Unutmayın bu dönem gelişimsel bir dönem olup geçicidir.Sakinliğinizi koruyarak bu dönemi çok daha rahat atlatabilirsiniz.

0 yorum :