SİĞİL NEDİR? NASIL BULAŞIR?

| | 27 Ekim 2013 Pazar Unknown 0 yorum
Siğiller derinin üst tabakasına ya da mukozaya yerleşen Human Papillomavirüs/HPV bilinen virüs kaynaklı bir enfeksiyondur. Siğillerin şekli bulunduğu bölgeye göre değişir. Genellikle deriyle aynı görünümde, kabarık, sert, nasır gibi görünümleri vardır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Eğer zamanında tedavi edilmezse ciddi hastalıklara neden olabilirler.

Siğiller her bünyede oluşmaz, bünyeye girse dahi üreyemez. Deri bütünlüğünün bozulması(tırnak yiyen/yolan kişiler), bağışıklık sisteminin bozulması(kansızlık, kanser hastaları, bağışıklık sistemini etkileyen ilaçların kullanılması), alerjik bünyeli olma gibi durumlarda infeksiyon daha kolay yerleşir ve yayılır. Yoğun stres altında bulunanlar, sıkı diyet yapanlar, düzensiz ve sağlık beslenenler, çok eşli ve korunmasız cinsel ilişkide bulununlar, havuz, hamam, jakuziyi sık kullananlarda, ortak havlu kullananlarda enfeksiyonun bulaşma riski oldukça yüksektir.

Siğiller kişiden kişiye temasla bulaşabilirler. Nadir de olsa indirek yollarla da bulaşabilirler. Siğiller bulaştıktan sonra hemen belirmezler, kuluçka dönemi vardır ve aylarca sürebilir. El, ayak tabanı ve düz siğillerin bulaşma riski diğerlerine göre daha düşüktür. Genital siğillerin bulaşma riski oldukça fazladır. Bulaşma yolu da cinsel temastır. İndirek bulaşma yolları da ortak kullanılan havlu, bornoz, terlik gibi giysiler ile hamam, havuz, kaplıca gibi alışkanlıklardır.


Siğillerin görünümü genel olarak ilk aşamada nokta halindedir. İlerleyen aşamalarda yuvarlak ve şişkin bir hal alırlar. Renkleri de kahverengi ya da pembemsidir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bulundukları yere göre şekil alırlar. Bazıları yuvarlak şekilde bazıları da sivri uçlu olabilirler.






Alıntı "http://sigillerinizdenkurtulun.blogspot.com/"

0 yorum :