SİĞİL ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

| | 28 Ekim 2013 Pazartesi Unknown 0 yorum
Siğiller cildin en üst katmanında oluşan, virüslerin neden olduğu enfeksiyonlardır. Küçük kabarcıklar şeklinde oluşurlar. Soruna neden olan virüs türüne ve çıkış yerine göre 5 e ayrılırlar. Siğillere karşı bağışıklık geliştirilemez bu nedenle kişi sürtünme yoluyla siğilleri kendi kendine bulaştırarak çoğalmasına sebep olur. Bu yüzden siğillerin kaşınmaması ve sıkılmaması gerekir.

Siğil çeşitleri:

  1.        Düz siğiller:  Genel olarak küçük yumuşak ve üzerleri düz siğillerdir. Sayıları epey fazla olabilir. Vücudun her yerinde çıkacağı gibi özellikle yüz, saçlarda ve el üstünde yoğun olarak çıkabilirler. Şekilleri düz olduğu için gözden kaçabilirler. Kaşıma sonucu bir sıra halinde yayılma ihtimalleri oldukça yüksektir. Özellikle çocuk ve gençlerde görülürler.
  2.        Yaygın siğiller: Ellerde parmaklarda ve tırnak çevresinde görülen bu tür siğiller çok yaygındır. Deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda (tırnak yeme/yolma) daha sık oluşur. Kişinin kendini sürekli enfekte etmesiyle çoğalırlar. Özellikle nemli ve soğuk ellerde çıkarlar. Düz siğillerin daha büyük daha kabarık ve daha koyu renkli olanlarıdır. Kısmen ipliksi dokular gösterirler ve yüzeyleri çok pütürlüdür. Her yaşta çıkabilirler, çocuklarda sık görülür.
  3.        Ayak tabanı siğilleri: Tek olabileceği gibi çoklu halde de görülebilirler. Diğer siğil türlerinden farkı ayak tabanına gömülü halde ve ağrılı olmalarıdır. Vücut ağırlığına bağlı olarak bu şekilde gelişebilirler. Siğilin büyüklüğüne ve derinliğine göre ağrı değişiklik gösterebilir.siğilde kanamalar olduğunda siyah/kırmızı noktalar oluşur. Bu tür siğiller lastik çizmeler, rugan ayakkabılar, spor ayakabıları gibi ayağa hava aldırmayan nemli kalan ortamlarda daha fazla büyürler.
  4.        Etek siğilleri/genital siğiller: gruplar halinde ortaya çıkarlar, pembe renkli, kabarık ve yumuşak siğillerdir. Erişkinlerde daha sık görülür ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilerler. Farklı büyüklükte ve sayıda olabilirler. Genital organların dışında ve bayanlarda vajen, serviks gibi iç bölgelerde meydana gelebilirler. Çok eşli ve güvenlik önlemi olmadan cinsel temas kuranlarda fazlaca görülür. Bu tür siğiller tedavi edilmeden uzun süre rahim ağzını tutarsa kansere yol açabilir. Genellikle cinsel ilişkiyle bulaşır.
  5.        Göbekli siğil: bu tür siğil çok bulaşıcıdır ve özellikle yüzme havuzu, çeşitli kişiler tarafından ortak kullanılan duş gibi ıslak ve nemli ortamlarda çok rahat yayılırlar ve bulaşırlar. Sürünme yoluyla bulaşır. Hemen meydana çıkmazlar, kuluçka dönemi birkaç haftadır. Ciltte tek veya grup halinde meydana gelirler ve renkleri sarıyla uçuk pembe arası renktedir. Göbekli siğil özellikle yüzde, boyun bölgesinde, kolların üst tarafında çıkarlar.                                                                                                                       Alıntı "http://sigillerinizdenkurtulun.blogspot.com/"
a

0 yorum :