İNSANLARI KAZANABİLMEK KOLAY MI?

| | 15 Ağustos 2013 Perşembe Unknown 0 yorum

Galibi olan hiçbir münakaşa yoktur: Bir tartışmayı kazanmanın en iyi yolu o tartışmaya hiç girmemektir. Cahil bir insanı tartışarak mağlup etmek mümkün değildir.

Hiç kimseye yanlış düşündüğünü, yanlış bir dille söylemeyin: Hiçbirimiz, hiçbir zaman yüzde yüz uygun kararlar alamayacağımıza göre neden başkalarının yanlışlarını yüzlerine vurup dururuz? Eğer ki bir şeyle ispatlama gereği duyuyorsanız bunu bildirmeden yapınız. Öğreniyormuş gibi yaparak karşınızdakine öğretiniz. Hatırlıyormuş gibi yaparak hatırlatmaya çalışınız. Bu şekilde fikirlerimizi değil, şahsiyetimizi korumaya çalışırız.

Yanlışınızı kabul edin: Hatayı kabullenmek hatta üstlenmek üstün bir karakterin göstergesidir. Yanıldığınızın farkına vardığınızda bunu çabucak kabullenin.

Hayır lafının geri dönüşü çok zordur: Söze başlangıç noktanız ortak düşünceleriniz olsun. Doğrudan anlaşmazlık bulunan konulardan başlamanız evet’i  değil,  hayır’ı getirecektir. Bu da büyük bir strateji hatası olacaktır.

Karşınızdakilere kendilerini ifade etme fırsatı verin: Çoğu kimse düşüncelerini kabul ettirebilmek için çok konuşması gerektiğini düşünür. Değişik bir fikri dinlerken lafa karışmak, kendi fikrinizi dile getirmek için karşınızdaki insanın konuşmasını beklemeden lafa girmek, muhatabınızın düşündüklerini anlatmasına izin vermemek… Bunları yaptığınız takdirde sizin de düşüncelerinize kimse değer vermez ve kimse düşüncelerinizden etkilenmez. Çünkü karşınızdaki insanın aklı az önce konuşamadıklarında kalmıştır ve sizi dinlemiyordur.

Düşüncelerinizi başkalarına söyletebilmek: Kendi fikirlerimize her zaman başkalarınkinden daha fazla önem veririz. Onların fikirlerine belirli bir direnme gösteririz. Öyleyse nasıl olacakta fikirlerimizi karşımızdakine kabul ettirelim? Yapmamız gereken gayet basit. Kendi fikirlerimizi başkalarına sanki kendi fikirleriymiş gibi söyletmek. Fikrinizi karşınızdaki kişinin üzerine giderek kabul ettirmeye çalışmayın. Laf arasında şöyle bir dokundurup geçin, fikrin o kişide demlenmesine zaman tanıyın. Kısa bir süre sonra sanki kendi fikriymiş gibi açıklama yapacaktır. Bu benim fikrimdi demeyin, sonuca bakın. Sonuç olarak sizin istediğiniz oldu. Karşınızdaki insanların fikrinizi kendilerine mal etmelerinden kaçınmayın. Onlara kendi fikirleri gibi düşündürün.

Büyük sonuçların küçük formülü: Unutmamamız gereken önemli şeylerden birisi karşımızdaki insanın hatalı olduğunu hemen kabul etmeyeceğidir. Onu suçlamadan önce böyle düşünmesini sağlayan sebepleri anlamaya çalışmalısınız. İnsanların düşünceleriniz sebeplerini keşfettiğinizde onun kişiliğinin anahtarını ele geçirmiş olursunuz. Artık kapıyı açmak kolay…


DOST KAZANMAK VE SEVİLMEK adlı yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim. Buradan ulaşabilirsiniz.

0 yorum :